Fødselsmodning

Ønsker du selv at øge chancerne for, at fødslen går naturligt i gang? Så kan du overveje at modne krop og sind med en fødselsmodning hos Barriga. Du kan nemlig selv gøre en forskel!
Til en fødselsmodning anvendes naturlige virkemidler til at give kroppen ro til at udskille vigtige fødselshormoner, såsom oxytocin og prostaglandin. I Barriga tilbyder vi forskellige kombinationer af fødselsmodnende behandlinger. Alle behandlinger indledes med en samtale og en jordmoderundersøgelse samt gode råd til hjemme-modning. Du kan læse mere om behandlingsformerne længere nede.

Vi tilbyder følgende kombinationer i graviditetesuge 37+0 og frem:

  • Hindeløsning (fra uge 40+0)
  • Modningsakupunktur  
  • Modningsakupunktur + rebozo + evt. hindeløsning 
  • Massage + modningsakupunktur.
  • Massage + modningsakupunktur + rebozo + evt. hindeløsning (fuld pakke)  

Hvorfor fødselsmodning

Fødselsmodning handler om meget mere end at få veer og føde. Man kan gå og have et stort ønske om, at graviditeten snart skal få en ende. Det er som regel fysisk og mentalt en udfordring at være højgravid, men hvis krop og/eller sind ikke er parat, vil graviditeten godt kunne trække ud.

Først vil vi tage en gennemgang af din graviditet. Var det svært at blive gravid? Har der været bump på vejen osv. For nogle kan disse emner have noget at sige ift. at “give slip” på graviditeten. Vi ved også, at stresshormoner kan påvirke fødselshormoner negativt, og er du for eksempel presset over en muligt forestående igangsætning, kan det være givtigt med en rolig samtale med en jordemoder omkring igangsætning.

Den fødselsmodnende behandling vil, efter den indledende samtale, altid efterfølges af en jordemoderundersøgelse, hvor barnets vægt og lejring vurderes, og der lyttes hjertelyd. Herefter vil vi sammen finde frem til de redskaber, der vil være gode at anvende til fødselsmodning af netop din krop.
Med på vejen får du altid gode råd med til, hvad du selv kan gøre derhjemme for at optimere de fysiske og mentale forhold til den kommende fødsel.

Hindeløsning

Hindeløsning kan være det sidste lille skub, til at hjælpe fødslen på vej. Ved en hindeløsning udskilles prostaglandin, hvilket kan give veer. Når en jordemoder foretager en hindeløsning, føres 2 fingre ind i skeden, og der laves en indvendig undersøgelse. Hvis det er muligt, og hvis der er modne forhold, løsnes hinderne fra bunden af livmoderen, og livmodermunden masseres forsigtigt. Dette kan være forbundet med let ubehag. Der er ingen gener for barnet.
Når du får lavet en hindeløsning, kan der ske følgende:
· Du får veer og går i fødsel
· Du får plukkeveer, som går i sig selv igen
· Du får menstruationssmerter, som går i sig selv igen
· Fostervandet går
· Du oplever en smule blødning fra skeden
· Ingen reaktion overhovedet

Får du veer, vandafgang eller oplever du kraftig blødning (som en kraftig menstruation eller mere), skal du kontakte fødeafdelingen.
Hindeløsning foretages fra uge 40+0, men har du tid til en medicinsk igangsætning tidligere, tilbydes hindeløsning et par dage inden.

Akupunktur

Akupunktur er en gammel kinesisk tradition, som vinder mere og mere indpas i den vestlige verden. Især i en graviditet er akupunktur ganske velegnet, hvis det kan stå i stedet for behandling med medicin. Akupunktur er en blid og ufarlig behandlingsform, som har dokumenteret effekt i forhold til at fremskynde fødselsprocessen. Den øger mængden af fødselshormonet oxytocin i kroppen og er desuden med til at modne livmoderhalsen. Behandlingen med nålene er for nogen kun forbundet med en smule ubehag. De fleste vil knap mærke behandlingen. Nålene sidder i ca. 20 minutter, hvor du ligger og slapper af.

Rebozo

Rebozo er en gammel mexikansk tradition, som vi for længst har taget til os her i vesten. Rebozoen er et smukt vævet klæde, som man forsigtigt vugger den gravide med i forskellige stillinger. Rebozo-massagen er nyttig til at skabe plads i dit bækken og få musklerne omkring bækkenet til at slappe af. Derved optimeres barnet lejring i livmoder og bækken. Det er behageligt for de fleste at få rebozo-massage, og det kan tilmed være smertestillende og løsne op for spændinger i den højgravide krop.

Gravidmassage

Gravidmassage er smertedæmpende og afstressende, og især hen imod slutningen af graviditeten kan massage lindre og give tiltrængt velvære. Gravidmassage kan desuden have den gavnlige effekt, at det modner din krop og gør den klar til at føde dit barn. Årsagen er et boost af dit naturlige oxytocin-niveau. Oxytocin er kroppens eget ve-hormon og medfører desuden velvære og tilknytning til barnet.

Fødselsmodnende øvelser

Vi har mange års erfaring med fødsler og ved hvilke øvelser og stillinger, der fremmer barnets lejring og rotation i maven. Til en fødselsmodning vil du derfor altid komme hjem med nogle gode, konkrete redskaber til at give de bedste forhold, når din/jeres baby skal fødes. Det handler om, at babyen lokkes til at lægge sig så hensigtsmæssigt som muligt, så man optimerer forholdene til selve fødslen. Øvelserne er velegnede til hjemmebrug.

Fødselsmodning i form af kombinationsbehandling har vist at have god effekt, hvis man ønsker at fremskynde fødselsprocessen og evt. undgå en medicinsk igangsætning. Det er dog vigtigt at pointere, at fødselsmodning IKKE er en igangsætning, og at det ikke kan erstatte medicinsk igangsætning, hvis der er indikation herfor.
Sygeforsikring danmark, yder tilskud til ammehjælp
Er du medlem af Sygeforsikringen "danmark"?
Sygeforsikringen "danmark" yder tilskud til fødselsmodning, når betingelserne for tilskud er opfyldt.