Hindeløsning

Hindeløsning kan være det sidste lille skub, til at sætte gang i fødslen. Hos Barriga - et aktivt jordemoderhus har vi gode og mange års erfaring i at udføre hindeløsning. Ved en hindeløsning undersøges forholdene udenpå maven (hjertelyd, babys placering og størrelse) og indvendig (i skeden). Er livmoderhalsen og livmodermunden "moden" til det løsnes hinderne, hvorved hormoner frigives, som kan blødgøre livmoderhalsen. Vi har erfaret at en hindeløsning sjældent kan stå alene, hvorfor der altid gives gode råd og du/I introduceres for øvelser til, hvordan du og din partner kan optimere forholdene til, at fødslen går i gang af sig selv. Vi tilbyder hindeløsning fra uge 40+0. Der er afsat 45 min.

Hindeløsning tilbydes også i  kombination med Gravidmassage, Akupunktur/akupressur og/eller Rebozo. Er din krop endnu ikke gået i modningsproces, kan Fødselsmodning (fra uge 37) anbefales.
Læs mere uddybende om hindeløsning nedenfor.

Hvad er en hindeløsning



Mange har hørt om, at en hindeløsning kan sætte skub i en fødsel. Men hvad er en hindeløsning egentlig? Inde i livmoderen er babyen omkranset af to hinder. Disse to hinder sidder tæt op ad hinanden og er fyldt med fostervand. Hinderne virker som en beskyttende barriere i forhold til bakterier for barnet. Når en jordemoder løsner hinderne, betyder det ikke at fostervandet går. Det betyder, at hinderne løsnes fra den nederste del af livmoderen således, at der udskilles hormoner, der kan blødgøre livmoderhalsen og muligvis hjælpe fødslen på vej, hvis kroppen ellers er klar.

Hvorfor få foretaget en løsning af hinderne

Hvis terminsdatoen er overskredet, eller hvis man nærmer sig en igangsættelsesdato kan det give god mening at få foretaget hindeløsning. Flere undersøgelser har vist, at en eller flere hindeløsninger, lavet tæt på hinanden, kan øge chancerne for en fødsel uden igangsætning. Desuden kan en hindeløsning øge muligheden for en ikke-medicinsk igangsætning, altså en igangsætning, hvor man prikker hul på hinderne, så fostervandet går og fødslen dermed er i gang.

Hvem kan få foretaget en hindeløsning

For at det overhovedet kan lade sig gøre at lave hindeløsning, skal livmoderhalsen og livmodermunden være ”moden” til det. Dvs. livmoderhalsen skal være afkortet og blød, og livmodermunden skal være åben. Desuden skal babyen have hovedet placeret godt nede i bækkenet. I Barriga tilbyder vi hindeløsning til gravide fra uge 40+0. Undtagelsesvis kan vi tilbyde hindeløsning et par dage før en igangsættelse, hvis man skal sættes i gang før 40+0.

Mange højgravide kvinder er generet af den store mave og mange graviditetsgener. Desuden glæder man sig til at møde sit barn og ønsker derfor at sætte skub i fødslen. Der er dog ingen garanti for, at en hindeløsning sætter en fødsel i gang, og derfor skal man tænke sig om, før man laver hindeløsning, hvis en igangsætning ikke er nært forestående. En hindeløsning kan nemlig give mange plukkeveer, tegnblødning og andre tegn på fødsel, og forventningen om, at fødslen er nært forestående, kan blive vendt til skuffelse og udmattelse, hvis fødslen ikke går i gang.

Hvordan laver jordemoderen en hindeløsning

Efter en grundig udvendig undersøgelse af maven og babyen (hjertelyd, størrelse, placering mm.) laver jordemoderen en indvendig undersøgelse ved at føre to fingre ind i skeden og lokalisere livmoderhalsen og livmodermunden. Indimellem er livmoderhalsen placeret langt tilbage i skeden, og du vil måske blive lagt op på en pude eller blive bedt om at placere dine knyttede hænder under balderne. Derved kan jordemoderen nå længere ind i skeden med sine fingre. Den indvendige undersøgelse kan føre til et let ubehag men er ikke at sammenligne med den gynækologiske undersøgelse, man normalt får lavet ved egen læge. Jo mere, du slapper af og bliver tung i kroppen, des mindre ubehageligt vil det føles, og jo bedre kan jordemoderen komme til at lave undersøgelsen.

Når jordemoderen har vurderet, om det er muligt at lave en hindeløsning, vil hun efter aftale med dig lige så stille begynde at massere livmoderhalsen og livmodermunden. Dernæst vil hun føre en eller to fingre ind på indersiden af livmoderen og ”løsne” hinderne ved at køre sine fingre rundt i små cirkler. Hvis forholdene er meget modne, mærkes der ikke meget til dette. Er det derimod umodent, kan det føre til lette smerter eller ubehag. Du kan altid bede om en pause eller helt stoppe undersøgelsen, hvis du ikke ønsker den fortsat. Det tager ca. 2-5 minutter at få lavet en hindeløsning.

Hvad kan du forvente efterfølgende

Blødning: Efter en hindeløsning kan der ses let blødning, da der sidder mange små blodkar i slimhinden ved livmodermunden, der kan briste ved berøring. Dette er normalt. Du vil da få et bind på. Hold øje med blødningen resten af dagen. Normalt stilner det af kort tid efter, men ind imellem ses blødning i et døgns tid efter. Bliver blødningen kraftigere end menstruation, skal du ringe til fødeafdelingen.

Murren/plukkeveer: Det er normalt, at man efter en hindeløsning mærker menstruationslignende smerter /murren over kønsbenet eller i lænden. Enten som konstante smerter eller som turevise sammentrækninger. Nogle vil opleve disse sammentrækninger ganske kraftigt og med hyppigt interval. Du må gerne lindre smerterne med fx en varmepude eller 2 Panodil. Indimellem holder dette op efter nogle timer, og somme tider fortsætter det i et par døgn. Det er vigtigt, at du forsøger at hvile i denne periode og ikke holder dig selv og plukkeveerne i gang. Du bliver da alt for udmattet, hvis det trækker ud.

Veer: Nogle gange vil hindeløsningen og plukkeveerne føre til veer inden for få timer til et døgns tid. Da skal du forholde dig helt normalt og kontakte fødeafdelingen, når du har behov for at tale med en jordemoder.

Vandafgang: En hindeløsning kan i sjældne tilfælde føre til vandafgang. Tag et bind på og ring til fødeafdelingen.

Hvis fødslen ikke går i gang efter en hindeløsning: Du er altid velkommen i klinikken igen nogle dage senere til endnu et forsøg med hindeløsning. Vi ved, at flere på hinanden foretagede hindeløsninger øger chancerne for at gå i fødsel.

Hvis du er i tvivl, om hindeløsning er det rette for dig, er du velkommen til at ringe til os eller skrive en sms. Vi giver kyndig og ærlig vejledning over telefonen. Vi kan dog først vurdere, om forholdene er gunstige ved at lave en indvendig undersøgelse.